• havenbedrijf gent <span>2005, gent, kantoren</span>
 • Havenbedrijf

  Renovatie en kantoren, Gent, 2002-2005

  Het bestaande kantoorgebouw, gelegen langs de J.F. Kennedylaan in het hart van het Gentse havengebied, wordt uitgebreid met een compact kantoorvolume over vier bouwlagen. Door de H-vormige figuur ontstaan er als antwoord op de brutale en industriële omgeving twee halfopen patio’s die een verstild, groen karakter krijgen. Deze binnen-buitenruimtes worden semitransparant gescheiden van de omliggende parkeerzone door een hoge haag en een wand in steenkorven. Het kantoorgebouw zelf is georganiseerd als drie soepel indeelbare kantoorplateaus op een gelijkvloerse publieke laag. Een centrale open ruimte verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar, met het bestaande gebouw, met dakterrassen en zichten naar de omgeving.
  Het gebouw is het eerste kantoorgebouw dat in de Benelux volgens de Passiefhuisstandaard werd gebouwd en is gecertificeerd. Dit project werd laureaat van de eco-domus wedstrijd 2005 – beste utiliteitsgebouw.
  Het totale verbruik elektriciteit is na uitvoering van het project met slechts 15% toegenomen. Het verbruik van verwarming is lager dan voordien, ondanks meer dan verdubbeling van de oppervlakte.


  locatieGent
  opdrachtgeverHavenbedrijf Gent
  programmakantoren en renovatie
  oppervlaktenieuwbouw 1800 m2, renovatie 1450 m2
  jaar2002-2005
  statusopgeleverd
  architectevr-Architecten
  medewerkersAnn Wildro, Cathérine Fierens, Cathérine Mengé, Peter Geldof, Karel Delarue
  duurzaamheidevr-Architecten
  stabiliteitFraeye & Partners
  techniekenPaul Vandenberghe
  bouwcoördinatieIgnace Vermeersch
  advies passiefCenergie

   

 • havenbedrijf gent <span>2005, gent, kantoren</span>
 • havenbedrijf gent <span>2005, gent, kantoren</span>
 • havenbedrijf gent <span>2005, gent, kantoren</span>