infrax

jaar: 2007-2011 oppervlakte: 3500 m2
  • infrax <span>2011, dilbeek, kantoren</span>
  • infrax <span>2011, dilbeek, kantoren</span>
  • infrax <span>2011, dilbeek, kantoren</span>
  • infrax <span>2011, dilbeek, kantoren</span>
  • infrax <span>2011, dilbeek, kantoren</span>
  • infrax <span>2011, dilbeek, kantoren</span>

    Dit kantoorgebouw staat in een typische kantoor- en bedrijvenverkaveling met de gekende eerder banale contextuele randvoorwaarden.
    Gezien het programma, zijnde een nieuw kantoorgebouw met ondergrondse parking, een te renoveren magazijn en een tussenliggend parkeerveld is een zo efficient mogelijke planlayout ontworpen. Binnen deze layout is ervoor gezorgd zoveel als mogelijk oppervlakte te vergroenen.
    Een transparante en tweede zonnewerende gevelschil markeert de entree en de eerste 2 bouwlagen van het kantoor. De openschuivende zonneluiken op de 2 bovenste verdiepingen zorgen voor een regelmatig wisselende expressie. De kantoorplateaus zijn generiek ontworpen en kunnen verschillende kantoortypologieën ontvangen. Er is veel daglicht, de akoestiek is uitstekend, de kleurstelling is eenvoudig gehouden met veel witte wanden, zichtbaar gehouden beton en interieuraccenten in hout.
    Met zijn compact volume, zijn doorgedreven isolatie en een uitstekende luchtdichtheid wordt de vraag naar energie zeer sterk teruggedrongen. Luifels en gestuurde zonneweringen reduceren de externe koellasten tot een minimum, terwijl de interne koellast geminimaliseerd wordt door de toepassing van daglichtsturing voor verlichting.
    Aan de resterende vraag naar verwarming en koeling wordt voldaan door een combinatie van een warmtepomp, BEO (Boorgat Energie Opslag) en betonkern-activering.
    De comforttemperatuur wordt verder verzekerd door het voorkoelen en voorverwarmen van de hygiënische ventilatielucht. Er zijn geen verwarmings-lichamen noch is er actieve (en energieverslindende) koeling in het gebouw. Op het zuidelijk georiënteerde dak zijn fotovoltaïsche cellen geïntegreerd in de dakbedekking.

     

    locatie Dilbeek
    opdrachtgever Infrax
    programma kantoren en magazijn
    oppervlakte 3500 m2
    jaar 2007-2011
    status opgeleverd
    architect evr-Architecten
    medewerkers Marieke De Ridder, Jo Daels, Dimitri Duysburgh
    duurzaamheid evr-Architecten
    stabiliteit SCES
    technieken Boydens Engineering
    omgeving Denis Dujardin
    fotografie Stijn Bollaert