de oase sint-jans-molenbeek

jaar: 2019 oppervlakte: 4049 m2
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek
  • de oase sint-jans-molenbeek

    Deze school in Sint-Jans-Molenbeek is opgevat als een levendige en genereuze plek in de stad: een school met een opvallend groen hart, als een oase in een versteende omgeving. De oase brengt geborgenheid en verbeelding en verbindt alle kinderen en personeel van zowel basisschool als kinderdagverblijf met elkaar, ze opent zich tegelijk ook naar de gemeenschap.
    Aan de Ulensstraat sluit het hoofdgebouw, met zijn transparante sokkel en heldere gevel aan in de stedelijke rij. Bovenop het dak wordt een zone voor stadslandbouw ingericht.
    Het gebouw wordt opgevat als een flexibel en modulair bouwsysteem met vrij plan. Dat betekent dat de indeling in klassen in de tijd steeds veranderlijk blijft. Alle ruimtes zijn doelmatig, licht en helder en afgewerkt met natuurlijke en tactiele materialen.
    Door de slimme plaatsing van de circulatieruimte-tussenruimte aan de zuidwestgevel, valt het zonlicht niet rechtstreeks in de klassen, waardoor oververhitting wordt vermeden.
    Daarachter wordt het binnengebied een dynamisch samenspel met kinderdagverblijf, polyvalente ruimtes, hoogstammige bomen, een zwevend dak, een gaanderij, ruimte voor kunst en creativiteit… en boeiende doorzichten naar de verschillende programma’s.
    Dit ontwerp nodigt kinderen en personeel uit om te bewegen en te ontdekken, met zijn gestapelde en genuanceerde maaivelden op verschillende verdiepingen. Ruimte om buiten te zijn, te ademen, te lopen, hutten te bouwen, een heuvel te beklimmen, groenten te oogsten, zelfverzonnen spelletjes te spelen…
    Ook wat betreft technische duurzaamheid wordt de lat hoog gelegd. Daarbij wordt in de eerste plaats ingezet op een klimaatbestendig ensemble, met een doordacht ontworpen vorm en gebouwenschil, waardoor de technieken eenvoudig kunnen zijn, robuust en onderhoudsarm.
    Door de toepassing van de uitgangspunten van het Universal Design wordt De Oase ook bij uitstek een school voor iedereen.

     

    locatieSint-Jans-Molenbeek
    opdrachtgeverMBG NV voor Gemeenschapsonderwijs en Stad Brussel
    programmabasisschool, kinderdagverblijf, sportzaal, eetzaal, buitenruimtes, daktuin
    oppervlaktebasischool 3182 m2, kinderdagverblijf 867 m2, buitenruimtes 4020 m2
    jaar2019
    statuscompetitie / design & build
    architectevr-architecten
    medewerkersSara Vandewalle, Mathieu Verougstraete, Sandra Schippers
    stabiliteitStudiebureau N. Provoost
    techniekenIstema
    veiligheisoördinatieG4S