buso de kouter kortrijk

jaar: 2014-2016 oppervlakte: 5250 m2
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk
  • buso de kouter kortrijk

    Het project is het resultaat van een architectuurwedstrijd die in 2005 door de tijdelijke vereniging B2Ai & evr-architecten werd gewonnen.
    De site De Lage Kouter maakt deel uit van een cluster van scholen binnen eenzelfde bouwblok, waarvoor reeds eerder een masterplan werd opgemaakt. Het project betreft een nieuwe school voor het Buitengewoon Secundair Onderwijs samen met de heraanleg van de buitenruimte. Het volume wordt bewust centraal op het terrein ingeplant, met een beperkt gabariet van twee bouwlagen. Het was de ambitie van de directie om een gezonde en duurzame school te bouwen zonder het subsidieerbare budget te overschrijden.
    Wat oorspronkelijk werd geconcipieerd als een passiefhuis project, werd om budgettaire redenen ingeruild voor een industrieel maar integraal duurzaam concept. Het ontwerp werd uitgepuurd tot zijn essentie: de sheddaken werden ingeruild voor dakkoepels, er is gewerkt met een prefab betonstructuur en betonpanelen in de gevel, en ook de afwerking is tot de essentie herleid waarbij ruwbouw gelijk staat met de afwerking. WYSIWYG.
    Het is een eenvoudig en compact gebouw geworden, waarin elk onderdeel (werkateliers, klaslokalen, restaurant, turnzaal …) afzonderlijk kan functioneren. Het gebouw wordt ingedeeld in een aantal functionele zones, die elk hun specifieke comforteisen hebben: sporthal, metsersatelier, bakkerij- en keukenateliers, schildersateliers, een administratieve en pedagogische afdeling. Een centrale brede gang linkt de ateliers met de pedagogische functies en vormt met de vides en trappartijen de slagader van het gebouw. Deze centrale circulatie-as start bij de hoofdingang vooraan het gebouw en eindigt bij de leerlingen-ingang aan de speelplaats in de oksel van het gebouw.
    Het industriële concept van 5.250 m² past perfect bij deze technische school die voor een groot deel uit ateliers bestaat. Ruimte en organisatie kregen voorrang op afwerking waardoor een robuuste maar genereuze architectuur ontstaat. Toch ontbreekt het gebouw niet aan sfeer dankzij de lichtinval, de ruimtes, het houten schijnwerk en de houten luifels aan de inkomzones.
    Heel belangrijk in het gebouw is de integrale duurzame benadering die op vele vlakken het concept mee bepaald heeft: compactheid, flexibiliteit en rationaliteit, materiaalkeuze, natuurlijke lichtinval, gascondensatieketels en een ventilatiesysteem D. Dit alles resulteerde in een E-peil van 68 en een K-peil van 26.
    De bouw ging van start half juni 2014 en is in gebruik genomen eind januari 2016.

     

    locatie Kortrijk
    opdrachtgever Kouter Kortrijk
    programma klassen, praktijkateliers, sportzaal, administratie
    oppervlakte 5.250 m2
    jaar 2005-2016
    status opgeleverd
    architect TV B2Ai & evr-architecten
    medewerkers Els Van Londersele, Marieke De Ridder
    stabiliteit B2Ai
    technieken B2Ai
    fotografie Klaas Verdru