de watergroep gent

jaar: 2016- oppervlakte: 4480 m2
  • de watergroep gent <span>2016, gent, kantoren</span>
  • de watergroep gent <span>2016, gent, kantoren</span>
  • de watergroep gent <span>2016, gent, kantoren</span>
  • de watergroep gent <span>2016, gent, kantoren</span>
  • de watergroep gent <span>2016, gent, kantoren</span>
  • de watergroep gent <span>2016, gent, kantoren</span>
  • de watergroep gent <span>2016, gent, kantoren</span>

    Het nieuwe kantoorgebouw voor De Watergroep in de Koning Boudewijnstraat, vlakbij het Sint-Pietersstation, bestaat uit een hoofdgebouw van vier bouwlagen en een vergaderhub achteraan het perceel. Het geheel staat op een ondergrondse parking.
    Binnen de stedelijke context en binnen het RUP voorziet dit project in een maximale, maar elegante verdichting. Het hoofdvolume aan de straat is bedacht als een multi-inzetbaar kantoorapparaat, het tuinvolume bevat alle vergaderfaciliteiten, de fietsenbergingen en de sanitaire voorzieningen. Beide volumes zijn met elkaar verbonden door een patio en een sterk beglaasde verbindings-as. In de tuin van Restaurant De Gouden Klok is een tweede in- en uitgang voor de (gedeelde) parkeergarage gepland.
    Alle toegangen, zowel voor voetganger, fietser als voor auto zijn in 1 grote overdekte ruimte samengebracht. Deze genereuse toegang biedt de toevallige voorbijganger ook zicht op het nieuwe groene binnengebied. De patio is een “verstilde” en groene plek en bevat een ruim terras welke aansluit op de vergaderfaciliteit. Er is tevens een nieuwe toegang voorzien voor de deels heraangelegde achterliggende tuinen van restaurant De Gouden Klok aan de Koning Albertlaan.
    De kantoorplateaus zijn generiek ontworpen en kunnen verschillende kantoorconfiguraties opnemen. Het gevelconcept vertrekt vanuit een grondige lezing van de straatwand.
    Het project is Bijna Energie Neutraal en wordt BREEAM Excellent.

     

    locatie Gent
    opdrachtgever De Watergroep
    programma kantoren, vergaderhub en ondergrondse parking
    oppervlakte 5402 m2
    jaar 2016-
    status in progress
    architect evr-architecten
    medewerkers Heleen Rottiers, Mathieu Verougstraete, Céline Dieleman, Wart Thys, Thijs Urban, Simon Vermote, Thomas Stoffelen, Giorgi Chikovani (i)
    stabiliteit Dexco
    technieken & BREEAM Boydens Engineering
    akoestiek Blasco
    ecologie en biodiversiteit Corridor
    tuinaanleg Denis Dujardin