bioscience leuven

jaar: 2018 oppervlakte: 24.938 m2
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven
  • bioscience leuven

    Het voorstel is het resultaat van de zoektocht naar het best functionerende en meest duurzame labo-model voor Campus Arenberg III te Leuven. De toren is een gestapelde clustering van labo’s en technische voorzieningen, de plint bevat het bredere en meer toegankelijke programma. Een verhaal van toren en plint, van machine en mens, van ver en van dichtbij. Het project wordt een landmark voor de campus en voor Leuven. Het beeld is helder met een afleesbare circulatie in een compact en economisch geheel. Het gebouw zet in op verschillende schalen. Door het warme materiaal- en kleurgebruik krijgt het gebouw een sterke identiteit in de eerder neutrale en grijze context van de campus.
    Door het gebouw compact en hoog te maken wordt de footprint kleiner en ontstaat ruimte voor meer groen en meer publiek domein. De relatie en ruimte tussen de direct aanleunende gebouwen “ontspant” en onherbergzame corridors worden vermeden. De toren staat gekanteld tov de streng en zielloos georganiseerde campus. De perfect zuid georienteerde gevel is ontwikkeld als een energie-opwekker en als zonnewering… energievermindering en energieopwekking in één beweging.

     

    locatieLeuven
    opdrachtgeverKU Leuven
    programmaonthaal, kantoren, laboratoria voor Bioscience Leuven
    oppervlakte24.938 m2
    jaar2018
    statuscompetitie
    architectevr-architecten ism Modulo Architecten
    medewerkersSandra Schippers, Sara Vandewalle, Sien Declercq
    stabiliteitVK Engineering
    techniekenVK Engineering