muziekacademie de vlaamse ardennen

jaar: 2007-2014 oppervlakte: 6500 m2
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>
  • de ververij ronse <span>2014, ronse, muziekschool, kunstonderwijs, academie</span>

    Na opmaak van het masterplan en na sanering van het volledige gebied werden voor het stadsvernieuwingsproject “De Ververij” te Ronse alle voorzieningen gerealiseerd voor het functioneren van de stedelijke academie en de infrastructuur voor de dienst cultuur.
    Het programma omvat een muziekacademie, ruimtes voor beeldende kunsten, een dansatelier en een tentoonstellingsruimte. De nieuwe muziekacademie wordt geflankeerd door bestaande gebouwen en fragmenten van de voormalige textielfabriek “De Nieuwe Leie” welke grondig gerenoveerd worden. Er is een pragmatisch evenwicht gezocht tussen behouden en vernieuwen.
    Beeldende kunst, ondergebracht in een gerenoveerde post-industriele loods en de nieuwe kunstacademie zijn van elkaar losgekoppeld waardoor er vanuit de Wolvestraat een doorsteek ontstaat naar het voorplein en het nieuwe park. Deze ladderstructuur moet in een toekomstige ontwikkeling verder worden gezet.
    De kunstacademie is een eenvoudig volume waar enkele manupilaties bijzondere interieure ruimtes doen ontstaan. Een “knik” geeft ruimte aan een bijzondere “gang” op laag 2, aan een trage trap en tribune op het gelijkvloers…
    Er is bijzondere aandacht besteed aan de akoestische noden en verwachtingen van de verschillende muzikale gebruikers van het gebouw.
    Brede duurzaamheid is hier de inzet: contextueel, compact, laag-energetisch, correct materiaalgebruik, flexibiliteit, waterrecuperatie,…
    In een latere fase wordt nog een schouwburg gepland, eveneens geënt op de onderliggende post-industriële footprint.

     

    locatieRonse
    opdrachtgeverStad Ronse
    programmamasterplan, kunstacademie, cultuurcentrum
    oppervlakte6500 m2
    jaar2007-2014
    statusopgeleverd
    architectevr-Architecten
    projectarchitectBart Verstappen
    medewerkersDimitri Duysburgh, Manu Heytens, Anneleen Dhondt, Wart Thys
    stabiliteitFraeye & Partners
    techniekenIstema
    theatertechniekTTAS
    akoestiekDaidalos-Peutz
    landschapDenis Dujardin ism evr-Architecten
    werfopvolgingVeerle Delange
    fotografieStijn Bollaert