zuiderzicht

jaar: 2014- oppervlakte: 16.000 m2
  • zuiderzicht <span>2014, antwerpen nieuw zuid, wonen, appartementen</span>
  • zuiderzicht <span>2014, antwerpen nieuw zuid, wonen, appartementen</span>
  • zuiderzicht <span>2014, antwerpen nieuw zuid, wonen, appartementen</span>
  • zuiderzicht <span>2014, antwerpen nieuw zuid, wonen, appartementen</span>
  • zuiderzicht <span>2014, antwerpen nieuw zuid, wonen, appartementen</span>
  • zuiderzicht <span>2014, antwerpen nieuw zuid, wonen, appartementen</span>

    “Zuiderzicht” is een woontoren met geïntegreerde kantoor- en commerciële functies en een hotel.  Het maakt deel uit van de ontwikkeling van Antwerpen Nieuw Zuid, een nieuw woongebied tussen Schelde en Gerechtsgebouw. Het masterplan van dit nieuwe stadsdeel is van Studio Associato Secchi-Viganò.
    Met zijn bijzondere ligging aan het park van het nieuwe woongebied wordt de toren van 80 meter hoog een nieuw icoon voor Antwerpen. Het 15.000 m2 omvattende gebouw bestaat uit een onderbouw van vier lagen en een 26 verdiepingen tellende toren. Beide vormen één geheel. Er zijn 2 ondergrondse parkeerlagen.
    Het ensemble wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan woontypologieën voor verschillende doelgroepen.
    De grote volumetrische vertrappingen worden ingericht als collectieve groene tuinen voor de bewoners. Het ontdubbelde gevelprincipe, “bigger and cheaper”, biedt ruimte aan individuele invullingen.
    Het concept interpreteert de kwaliteiten van het typische Belgische vrijstaande woonhuis. De woningen zijn compact en efficiënt georganiseerd en omgeven door een flexibele structuur, die is ontworpen als een dubbel hoog raster, waarbij de koper de kans krijgt te kiezen uit een palet aan geïndividualiseerde invullingen zoals balkons, serres, kleine bergingen, groenelementen etc. Dit heeft gezorgd voor een quasi eindeloze variëteit. De constructieve structuur met een centrale kern staat een maximum aan flexibiliteit toe.
    Het toegepaste duurzaamheidsconcept richt zich enerzijds op technische elementen zoals duurzaam materiaalgebruik, groene daken, zonnepanelen en een geïntegreerd systeem voor grijswaterrecuperatie. Gebaseerd op wind- en bezonningsstudies is een compact, energie-efficiënt en energie-productief bouwvolume ontworpen. Maar duurzaamheid wordt in het project vooral ook begrepen als letterlijk “tijdsbestendig”.

     

    locatie Antwerpen
    opdrachtgever Triple Living
    programma wonen, kantoren, hotel, ondergrondse parking
    oppervlakte 16.000 m2
    jaar 2014-
    status in uitvoering
    architect KCAP & evr-Architecten
    medewerkers Niels Baeck, Febe Roels, Simon Vermote
    duurzaamheid evr-Architecten
    stabiliteit Establis
    technieken CES
    site supervisie Bureau Bouwtechniek