AG CAMPUS Brussel

jaar: 2018- oppervlakte: 5225 m2
  • ag campus brussel
  • ag campus brussel
  • ag campus brussel
  • ag campus brussel
  • ag campus brussel
  • ag campus brussel
  • ag campus brussel
  • ag campus brussel
  • ag campus brussel

    Met de realisatie van AG CAMPUS wenst AG INSURANCE zich te positioneren in een snel evoluerende markt. Het project dient het uitgangsbord te worden, de exponent van AG Insurance als innovatief en  klantgericht bedrijf. NWOL (New Ways of Learning) en NWOW (New Ways of Working) zijn sleutelwoorden bij deze transitie en breken definitief met het klassieke denken omtrent leren, werken en netwerken. Deze nieuwe inzichten vragen nieuwe omgevingen én aangepaste faciliteiten.
    De Campus wordt ondergebracht op de gelijkvloerse verdieping van één van de bestaande gebouwen van AGI, gelegen op de hoek van Nieuwbrug en Bloemenstraat in hartje Brussel. Op vandaag leest deze gelijkvloerse verdieping als een aaneenschakeling van afzonderlijke, afgesloten, duffe en donkere lokalen. Elke vorm van interactie, zowel tussen de lokalen onderling, als de interactie met buiten ontbreekt.
    De nieuwe Campus daarentegen wil open en communicatief zijn, wil uitnodigen tot ‘samenleven’ en ‘samenwerken’, in een open geest en open verstandhouding. De gelijkvloerse verdieping wordt hiertoe volledig opengewerkt. De bestaande uitbouw wordt gesloopt en integraal herdacht ifv flexibiliteit, daglicht, relatie met het bestaande binnengebied, zonnewinsten, ruimtelijkheid… Er wordt een een ruime patio geïntroduceerd tussen het bestaande  kantoorvolume en de nieuwbouw. Deze ingreep voorziet niet alleen in ruime daglichttoetreding, maar maakt en laat bovendien ruimte. De patio organiseert een innige en wisselende relatie binnen-buiten, wordt een terras als verlengstuk van de cafetaria, brengt groen nabij de vergaderruimtes…
    De introductie van de patio zorgt daarnaast voor een eenduidig en helder planconcept en een maximale leesbaarheid voor de ruim 1000 bezoekers en gebruikers. Een dynamische langse snede van de nieuwbouw voorziet in een gepaste variatie aan hoge en minder hoge ruimtes ifv het gehuisveste programma maar zorgt ook voor wisselende interieure relaties en relaties met het exterieur.
    De nu hoofdzakelijk versteende tuin wordt volledig herdacht en krijgt een grotere en groenere biodiversiteit toegemeten.

     

    locatie Brussel
    opdrachtgever AG Insurance
    programma les- en pc lokalen, webinar, break-out rooms, auditoria, lounge & catering zone
    oppervlakte 5225 m2
    jaar 2018-
    status in progress
    architect evr-architecten
    medewerkers Thijs Urban, Mathieu Verougstraete, Christopher Wejchert, Sien Declercq, Thomas Stoffelen
    makette Joanna Reuse, Eloise Van Meensel
    fotografie Sara Vandewalle
    stabiliteit VK Engineering
    technieken studiebureau IRS
    akoestiek bureau De Fonseca
    tuinaanleg Denis Dujardin